Zgodovina

Datum ustanovitve Atletskega kluba Domžale je 12. 10. 1978, na ustanovni seji skupščine Atletskega kluba Domžale. Skoraj leto dni prej, 14. 12. 1977 smo imeli pripravljalni sestanek za ustanovitev kluba. Na ustanovni skupščini je bilo navzočih 16 članov, za predsednika je bil izvoljen Janez Rozman, člani izvršnega odbora pa so postali Niko Belšak (podpredsednik), Jože Potrbin, Jurij Vulkan, Marjan Košir, Matjaž Repnik, Jožica Kralj, Alfonz Hostnik, Ela Košir ter Radovan Cvetek, za sekretarja so izvolili Tomaža Jarca.

V letu 1980 je bil za predsednika izvoljen Jurij Vulkan, leto kasneje pa Marjan Gorza, ki to funkcijo uspešno opravlja še danes. Od vsega začetka si je klub prizadeval vzpostaviti trdno vez s športnimi pedagogi iz vseh osnovnih in srednjih šol. To je pomenilo vedno nove mlade tekmovalce, ki so v klubu začenjali in nadaljevali svoje športne poti v zadovoljstvu sebi, staršem, klubu, šolam pa tudi sponzorjem, ki so vedno radi pomagali.
Za prvo obdobje desetih let lahko danes zapišemo, da smo bili majhen klub s tekači. Kasneje smo oblikovali skupino metalcev, največkrat v pionirskih in mladinskih kategorijah. Vzpenjali smo se tudi v občinskem merilu, kjer smo sčasoma dobili svoje mesto, mesto, ki lahko pripada športu; športu, ki mu tako radi rečemo ''kraljica športov''.

Poleg športnih uspehov je naš klub uspešno organiziral številna atletska tekmovanja, ne le na atletski stezi, temveč tudi krose. Začeli smo z organizacijo 23. krosa reprezentanc za pokale Dela ''po najsodobnejšem scenariju'', kot je zapisal predsednik štaba za krose pri atletski zvezi Slovenije, g. Dušan Pouh. Od tedaj ni minilo leto, ko ne bi organizirali najrazličnejših atletskih tekmovanj, od katerih ne bomo nikoli pozabili: teka po ulicah Domžal, spomladanskega krosa AZS, številnih krosov Dnevnika, državnih prvenstev v krosu za osnovne in srednje šole in drugih tekov. Vsa leta smo bili tudi organizatorji olimpijskega teka.
V letu 2006 so atleti in Domžale dobile nov stadion, stezo z umetno maso in potrebna orodja, ki omogočajo atletom najboljše pogoje za vadbo obenem pa Atletski klub lahko organizira tekmovanja tudi na najvišji državni ravni.
Atletski klub Domžale je uspešno ''prehodil, pretekel, preskakal ali premetal'' tri desetletja trajajočo pot. Danes se tako v občini Domžale, kot tudi v Sloveniji po tekmovalni uspešnosti in po organizacijski plati, uvršča med uspešnejše športne sredine.

Sponzorji