Maja in Jakob z bronom oziroma srebrom iz Zagreba

Objavljeno dne:

Jakob in Maja sta z medaljo, a mešanimi občutki zapuščala Zagreb

V hrvaški prestolnici je 24. februarja potekalo Prvenstvo Slovenije v krožnih tekih, ki sta ga po navadi gostila avstrijski Linz ali Dunaj. Tudi letos sta se domžalska mladinca domov vrnila z medaljama, Jakob Mali je pritekel do srebra, Maja Per do brona, a kljub temu nekaj grenkega priokusa ob zamujenih priložnostih ostaja.

Oba sta tako kot lani, ko je prvenstvo potekalo na Dunaju, nastopila v teku na 1500 metrov. Prva se je v tek na sedem stadionskih krogov in pol podala Maja Per, ki je s tretjim mestom in novim osebnim rekordom 4:55,68 dokazala, da tudi v prvi sezoni med mladinkami lahko pričakuje vrhunske rezultate. Le za dobro sekundo je zaostala za klubskim rekordom v kategoriji mlajših mladink, ki ga je leta 2011 v Linzu s časom 4:54,16 postavila Eva Aljančič.

Zmago si je sicer pričakovano pritekla Karin Gošek, ki je v samostojnem teku slavila s časom 4:39,36. Začetek teka v Zagrebu je sicer nakazal, da bi Maja lahko že zdaj izboljšala Evin rekord, a je skupina, v kateri je tekla Maja, po hitrih prvih 400 metrih, ki so jih dekleta pretekla v času 1:15, tempo upočasnila, tako da se je o medaljah odločalo v zadnjih dveh krogih, ki sta bila znova zelo hitra. Maja je zadnjih 200 metrov pretekla v času 35 sekund, a kljub temu ni mogla slediti drugouvrščeni Urški Arzenšek (4:51,08).

Starejši atletinji Urška Arzenšek na drugem in Karin Gošek sta bili tokrat premočni za Majo

Med mladinci – na Prvenstvu Slovenije v krožnih tekih tekmuje združena kategorija mlajših in starejših mladincev – je Jakob Mali veljal za prvega favorita, saj je imel najboljši prijavljen rezultat, a se tokratna tekma ni končala po njegovih željah.

Po počasnem začetku, ko so tekači prvih 400 metrov pretekli v času 1:15, je Jakob Mali ob spremembi ritma prevzel vodstvo in močan ritem narekoval vse do zadnjega kroga. V njem sta nato v predzadnjo ravnino prišla z ramo ob rami skupaj z Vidom Botolinom, ki je bil v boju za boljše izhodišče ravno toliko spredaj, da je stopil v zadnji krivini pred Jakoba, slednji pa se je nato komaj izognil padcu, tako da je izgubil kontakt z Vidom in skozi cilj pritekel kot drugi s časom 4:17,55. Atlet iz celjskega Kladivarja je slavil s 4:16,37. Jakob, ki je lani poleti slavil tudi na državnem prvenstvu med starejšimi mladinci s časom 4:02,41, je lani v Linzu tekel 4:15,37 kar je tudi mladinski klubski dvoranski rekord. Do tretjega mesta je pritekel Aljaž Renko (Rad/4:25,29).

Čestitke Maji in Jakobu za uspešen tekmovalni začetek sezone.

Nazaj

Sponzorji