Marolt državni prvak v teku na 100 metrov, še trije do medalje

Cel komplet medalj in še eno poleg so naši atleti osvojili na Prvenstvu Slovenije za člane in članice 14. in 15. julija v Celju. Do najžlahtnejše je 'prišprintal' Luka Marolt v teku na 100 metrov, ki je za las ostal brez brona še v teku na 200 metrov. Po srebru sta posegla Denis Kumek in Jože Pirnat, tretji je bil Anže Trapečar v metu kopja.

Luka Marolt je v pravem trenutku pokazal najboljšo formo in že v kvalifikacijah z najhitrejšim časom 10,69 sekunde ob pomoči vetra 1,2 m/s nakazal, da zna biti to njegov dan. Tilen Ovniček iz Krke je za njim zaostal že enajst stotink sekunde, kar je Luka postavilo v vlogo favorita v finalu. Naš atlet ni klecnil pod pritiskom in tudi v finalu tekmece pustil krepko za seboj. Ob močnem protivetru -1,5 m/s je slavil s časom 10,83 sekunde, na drugo mesto je pritekel Jan Žumer (Mass/10,96), tretji je bil Enej Vrhunec (Mass/11,08).

Drugi tekmovalni dan je Luka nastopil še v teku na 200 metrov in kvalifikacije zaključil na tretjem mestu s časom 22,09 sekunde. V finalu je nato temu dosežku odbil več kot štiri desetinke sekunde, a tudi 21,68 sekunde ob premočni pomoči vetra 2,3 m/s ni bilo dovolj za drugo medaljo. Zmagal je še mladinec Gregor Grahovac (Mass/21,43), za tretje mesto je bilo potrebno teči 21,64 sekunde.

Ob Luku se je na atletsko stezo podal še mlajši mladinec Anže Kovačič, ki je prvič nastopil v teku na 400 metrov. S časom 53,34 je sicer osvojil 16. mesto, a dokazal, da lahko ob trdem treningu in izkušnjah hitro napreduje tudi v tej zahtevni disciplini. Naslov državnega prvaka si je sicer pritekel Žan Rudolf (48,01).

Po srebrni medalji je posegel Denis Kumek v metu diska. Z dosežkom 41,70 metra je dobil tesno bitko z Velenjčanom Luko Lahkom (41,06), ki je osvojil tretje mesto, za oba je bil premočan Tadej Hribar (Krka/55,18).

Jože Pirnat je v suvanju krogla prav tako prišel do srebra. Dobrih sedem kilogramov težka krogla je najdlje poletela 12,55 metra prav v zadnji, šesti seriji. Še trikrat je naš odlični veteran presegel mejo 12 metrov. Njegov klubski rekord izpred 18 let (!) znaša 14,60 metra. Jože je nastopil še v metu kladiva, kjer je svoj nastop končal na petem mestu z metom dolgim 43,40 metra. Pričakovano je bil razred zase Nejc Pleško iz Olimpije, ki je 7,26 kilograma težko orodje zalučal 75,31 metra in tekmece premagal za 18 metrov. Najbližje mu je sicer prišel Brazilec Wagner Domingos, ki je tekmoval izven konkurence (72,50). V metu kladiva je nastopila tudi Petra Pavlič med članicami in tekmovanje končala na četrtem mestu z rezultatom 39,26 metra. Petra je bila povsem blizu medalje nato v suvanju krogle, kjer je oder za zmagovalke zgrešila za vsega šest centimetrov. Štiri kilograme težko kroglo je zalučala 10,50 metra, pričakovano je bila najboljša Veronika Domijan iz Ptuja (13,86 metra).

Še en metalec je posegel po medalji, po srebru na Prvenstvu Slovenije za mlajše člane je bil tokrat Anže Trapečar bronast na članskem prvenstvu. Najdlje je kopje z njegovih rok poletelo v zadnji, šesti seriji, ko je pristalo pri 57,42 metra. Državni prvak je postal Matija Kranjc z rezultatom 70,57 metra.

 

DJ
Foto: Atletska zveza Slovenije

Nazaj