Maja Per z rekordom, a veliko grenkobe končala evropsko prvenstvo


Maja Per je bila pred tekmo zelo dobro razpoložena, v cilju je bilo razočaranje seveda prisotno, saj je bila 'tako blizu, a tako daleč!'

Maja Per je bila le tri desetinke sekunde oddaljena od sanjske tekme na evropskem prvenstvu za mlajše mladince in mladinke. V Györu na Madžarskem je v teku na 2000 metrov z zaprekami krepko izboljšala osebni rekord in s časom 7:00,31 osvojila 16. mesto. V veliki finale je peljalo 15. mesto in čas 7:00,01 zaradi česar je bilo razočaranje precejšnje.

Našo mlado atletinjo je najpomembnejša tekma sezone čakala v četrtek, 5. julija. Nastopila je v drugi kvalifikacijski skupini in lovila uvrstitev v veliki finale najhitrejših 15 atletinj z dveh skupin (prvih pet iz vsake kvalifikacijske skupine in še pet po času se je uvrstilo v sobotni finale).

Po tem, ko je nastop prve skupine minil brez taktiziranja, je bilo v drugi skupini povsem drugače. Počasnejši začetek je prinesel kar nekaj živčnosti in tudi padcev, ki pa se jim je Maja spretno izognila. Prvi kilometer je Maja pretekla v času 3:30 v ozadju, po 1200 metrih je bila uvrščena na 10. mesto. Tudi v zadnji krog se je domžalska klubska rekorderka v teku na 2000 metrov in 2000 metrov z zaprekami podala z desetega mesta, nato pridobila še eno mesto in s časom 7:00,31 v cilj pritekla kot deveta. Skupni rezultati obeh skupin so pokazali, da je Majo manj kot sekunda ločila od velikega finala – Portugalka Barbara Neiva je ujela zadnje mesto v finalu s 7:00,01, Nemka Annasophie pred njo je bila 14. s 6:59,44.

Razočaranje je bilo še toliko večje, ker je nato v sobotnem finalu prvih sedem mest vodilo na mladinske olimpijske igre v Argentino to jesen. Osebni rekord je sicer Maja izboljšala za več kot devet sekund in ob tem popravila tudi absolutni klubski rekord v tej disciplini, ki je bil že pred tem v njenih rokah.

V finalu je bila tako kot v kvalifikacijah najhitrejša Francozinja Lena Lebrun, ki je s časom 6:35,41 postavila izid sezone na svetu v kategoriji mlajših mladink. Druga je bila njena rojakinja Claire Palou (6:39,20), tretja pa Nemka Paula Schneiders z rezultatom 6:40,00.

 

DJ

Nazaj